Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Belonen met snoep werkt ongezond eetgedrag in de hand

Kleuters die als beloning een snoepje of wat anders lekkers krijgen, hebben later vaker een ongezond eetpatroon dan kinderen die op een andere manier beloond worden. Het belonen met voeding leidt tot meer kieskeurig en emotioneel eten. Dat is de uitkomst van een onderzoek in de Rotterdamse Generation R studie.

Eetgedrag op verschillende leeftijden

De ouders van 3.642 kinderen rapporteerden over het eetgedrag van de kinderen op 4-jarige leeftijd. Hierin werd onder meer gevraagd of ze hun kind wel eens iets te eten geven in ruil voor goed gedrag, en of ze hun kind wel eens belonen met zoetigheid. Op de leeftijd van 9 jaar van het kind vulden de ouders lijsten in over het eetgedrag van het kind. Ook gewicht en BMI werden vastgelegd.

Meerderheid kleuters krijgt snoepje als beloning

Zo’n 2 op de 3 ouders zeiden hun kind op 4-jarige leeftijd wel eens te belonen met snoep of iets anders lekkers. Dit gebeurde vooral bij kinderen die daar ook positief op reageerden. De kinderen die als kleuter lekkers als beloning kregen, scoorden op 9-jarige leeftijd hoger op emotioneel eten en kieskeurig eten dan de andere kinderen. Er was geen relatie met het gevoel van verzadiging en de BMI of het gewicht van het kind.

Vicieuze cirkel

De auteurs beschrijven dat er al snel een vicieuze cirkel kan ontstaan. Kinderen die van eten en zoetigheid houden, krijgen dat ook vaker van hun ouders als beloning. Dit lijkt dan weer bij te dragen aan het ontwikkelen van ongezonde voedingsgewoontes. De onderzoekers raden aan om het gebruik van voeding als beloning te minimaliseren. Ouders – en ook leraren – zouden andere manieren van belonen moeten gebruiken, zoals een compliment, een sticker of iets leuks doen.

Bron: Nieuws voor Diëtisten
Bron: Generation R

Nog meer artikelen & blogs: