Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

FLY-Kids brengt leefstijl jonge kinderen in kaart

“Platform Gezonde Voeding 0-4 jaar” heeft een signalerings-instrument ontwikkeld voor de leefstijl van kinderen tussen 0 en 3 jaar: FLY-Kids. In 10 vragen worden voeding, beweging, schermtijd en slaap nagevraagd bij ouders/verzorgers.

Consultatiebureau

Uiteindelijk is het doel dat FLY-Kids wordt gebruikt op consultatiebureaus. Voorafgaand aan een bezoek vullen ouders/verzorgers de 10 vragen in. In een dashboard ziet de professional welke leefstijl-gerelateerde aspecten aandacht nodig hebben, die vervolgens tijdens het bezoek aan het consultatiebureau worden besproken.

Voeding en leefstijl

De vragen gaan over voeding en andere leefstijlgewoonten als beweging, schermtijd en slaap. De vragen over voeding zijn onderverdeeld in 3 onderdelen: gezonde voeding (groente en fruit), ongezonde voeding (suikerhoudende dranken en snacks) en eetgewoonten (gebruik van maaltijden aan tafel en eten als troost of beloning).

Ministerie van VWS

FLY-Kids is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS. Onlangs overhandigde kinderarts-intensivist Koen Joosten van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, tevens voorzitter van het Platform Gezonde Voeding 0-4 jaar, een exemplaar van FLY-Kids aan Maarten van Ooijen, staatssecretaris van VWS. ‘Dit geeft zorgverleners aangrijppunten om het gesprek met ouders of verzorgers aan te gaan en hen te ondersteunen in het verbeteren van de leefstijl van hun kind’, legde Joosten uit. Tot voor kort was er geen eenvoudig leefstijlsignaleringsinstrument voor jonge kinderen en was de beoordeling complex en tijdrovend. ‘FLY-Kids is een prachtig en goed onderbouwd signalerings-instrument, praktisch en direct toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Hopelijk is het snel voor alle kinderen in Nederland beschikbaar’, aldus de staatssecretaris. Daaraan gaat het Platform Gezonde Voeding 0-4 jaar werken dankzij een vervolgsubsidie voor verdere digitalisering en implementatie van FLY-Kids.

Platform Gezonde Voeding 0-4 jaar

Het Platform Gezonde Voeding 0-4 jaar is een publieke-private samenwerking van onder meer AJN Jeugdartsen Nederland, Vereniging Arts en Leefstijl, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Voedingscentrum, JOGG (Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst) en Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Kinder- en Dieetvoedingsmiddelen (VNFKD). Doel is om een bijdrage te leveren aan een gezonder voedings- en eetpatroon voor 0-4 jarigen.

Bron: Erasmus MC

Bron: Nieuws voor diëtisten

Nog meer artikelen & blogs: