Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Gewicht moeder beïnvloedt bloeddruk kind

Kinderen van moeders met overgewicht hebben op 5-jarige leeftijd een relatief hoge bloeddruk. Dit blijkt uit de langlopende ABCD-studie. Het onderzoek is gepubliceerd in Hypertension.

Dat het gewicht van de moeder in spe invloed heeft op de bloeddruk van haar kind op kleuterleeftijd is misschien een kwestie van een verkeerde programmering van het embryo, zo denken de onderzoeker van het AMC. Zwangere vrouwen met overgewicht hebben vaak meer vet en glucose in het bloed. Hierdoor krijgt het kind krijgt in de baarmoeder al meer voedingsstoffen binnen dan bij zwangere vrouwen zonder overgewicht. De onderzoekers speculeren dat dit effect kan hebben op de afstelling van het verzadigingsgevoel. Kinderen die minder snel verzadigd zijn, eten meer, worden dikker en kunnen een hogere bloeddruk ontwikkelen. En wellicht heeft het overgewicht ook effect op de instelling van de bloeddrukregulatie vanuit de hersenen, aldus de onderzoekers.

Bron: Nieuws! voor Diëtisten
Bron: AMC

Nog meer artikelen & blogs: