Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Handreiking over vega(n) voeding rondom zwangerschap

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft de handreiking “Vegetarisch en veganistisch voedingspatroon rondom de zwangerschap” gepubliceerd. Zorgverleners krijgen in dit praktische document voor het eerst handvatten om (aanstaande) zwangere en pas bevallen vrouwen met een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon te voorzien van passende adviezen. Vrouwen met een veganistisch voedingspatroon worden geadviseerd naar een diëtist te gaan.

Voedingstekorten voorkomen

Bij zowel een vegetarisch als veganistisch voedingspatroon is er een grotere kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen dan bij een omnivoor voedingspatroon. Het gaat hierbij met name om tekorten aan omega-3 vetzuren DHA en EPA, vitamine B12, D, calcium, ijzer en jodium. Veganisten hebben daarnaast ook een hoger risico op een te lage inname en tekort aan zink. Deficiënties van deze voedingsstoffen kunnen leiden tot maternale of foetale complicaties als diabetes gravidarum, zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht. 

Aanvullende adviezen

Het is daarom belangrijk om (aanstaande) zwangere en pas bevallen vrouwen met een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon aanvullende adviezen te geven met betrekking tot voeding en supplementen. Voor vegetariërs gelden de standaard suppletie adviezen tijdens de zwangerschap: dagelijks 400 μg foliumzuur tot 10 weken zwangerschap en dagelijks 10 μg vitamine D. Daarnaast krijgen vegetariërs het advies dagelijks een supplement met omega-3 vetzuren DHA en EPA te gebruiken. Voor pescotariërs die 2 keer per week vis eten waarvan minstens 1 keer vette vis, geldt dit advies niet. Veganisten wordt geadviseerd de standaardsuppletie aan te vullen met een vitamine B12 supplement, ofwel wekelijks 2000 µg, ofwel tweemaal per week 1000 µg, ofwel dagelijks 50 µg. Ook wordt zwangeren met een veganistisch voedingspatroon geadviseerd om naar een diëtist te gaan met expertise op het gebied van zwangerschap en veganistisch voedingspatroon. Een diëtist kan beoordelen of de zwangere met een veganistisch voedingspatroon voldoende jodium, calcium en zink binnenkrijgt via de voeding of supplementen.

Multidisciplinaire samenwerking 

De handreiking is tot stand gekomen met financiering van ZonMw. Voor de inhoud heeft de KNOV samengewerkt met de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), diëtist Lobke Faasen, cliëntvertegenwoordiging van Moederraad Geboortehart en het Voedingscentrum. 

De handreiking is hier te downloaden.  

Bron: Nieuws! voor diëtisten
Bron: 
KNOV 

Nog meer artikelen & blogs:

Vakantieperiode

Wij wensen je een hele zonnige & fijne vakantieperiode toe!

De praktijk is gesloten van:
  • Woensdag 10 juli tot 17 juli ‘24
  • Maandag 29 juli tot 10 augustus ‘24