Meer dan de helft van de Nederlanders die een gezonde leefstijl nastreven, gebruikt hierbij ondersteuning als technologie, voedingssupplementen en sportsupplementen. Het gebruik van een smartwatch is in 4 jaar zelfs bijna verdubbeld. Dit blijkt uit onderzoek onder 500 respondenten in opdracht van DPG Media.
Gebruik technologie neemt toe
Bijna 90 procent van de Nederlanders streeft een gezonde levensstijl na. Zo’n 60 procent van hen gebruikt technologie om de gezondheid te monitoren, zoals apps en smartwatches. Van de respondenten tussen de 25 en 35 jaar gebruikt 71 procent technologie om gezond te blijven. Bij mensen tussen de 35 en 50 jaar gebruikt de helft technologie voor een gezonde leefstijl. In de leeftijd tussen 50 en 70 jaar is dit 28 procent. De smartwatch is hierbij het meest populair: bijna 30 procent van de respondenten maakt hier gebruik van. In 2020 was dat nog 17 procent.
Meer supplementengebruik
Andere veelgebruikte ondersteunende middelen om gezond te blijven zijn supplementen. Voedingssupplementen worden door 61 procent van de respondenten gebruikt als aanvulling op hun eetpatroon. Sportsupplementen als eiwitten en magnesium zijn ook populair: 34 procent maakt daar gebruik van. Bij het kiezen voor supplementen vindt men de werking, kwaliteit en prijs van het product het belangrijkst. Een derde van de jongere generatie vindt positieve reviews ook erg belangrijk bij het aanschaffen van supplementen, terwijl maar 5 procent van de oudere generatie dit vindt.
Zorgen om gezondheid
Ondanks dat veel Nederlanders graag een gezonde leefstijl willen, vindt meer dan 1 op de 3 het lastig om hiervoor aanpassingen te maken. Vooral mensen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar vinden dit lastig. Zij maken zich daarnaast ook het vaakst zorgen om hun gezondheid (35 procent) en zijn het meest geïnteresseerd in preventief onderzoek, zoals een bodyscan.
Moeite met leefstijlaanpassing
Uit het onderzoek blijkt dat respondenten een goed en eenduidig beeld hebben over wat een gezonde levensstijl inhoudt. Ze noemen hierbij bewegen, sporten, voeding, buitenlucht, slapen, balans, variatie, lachen, ontspanning, slaap en niet roken/drinken. Tegelijkertijd geeft een groot deel van hen aan het lastig te vinden om hun gedrag te veranderen of vol te houden. Dennis Hoogervorst, onderzoeksexpert bij DPG Media concludeert: ‘Met een blik op de cijfers van 4 jaar geleden, lijkt er zelfs een lichte tendens te zijn dat de interesse hierin afneemt, wat eigenlijk best verrassend én zorgelijk is.’
Bron: DPG Media
Bron: Nieuws voor Diëtisten