Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Onderzoek jodium tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam meer behoefte aan jodium en daarom is voldoende jodiuminname extra belangrijk. Het RIVM doet onderzoek naar de jodiumstatus van zwangeren en of de jodiuminname genoeg is voor een gezonde zwangerschap.

Meer jodium bij zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam meer van het schildklierhormoon thyroxine aan. Daardoor hebben zwangere vrouwen ongeveer 2 keer zoveel jodium nodig als vrouwen die niet zwanger zijn. Onvoldoende jodiuminname tijdens de zwangerschap kan een risico vormen voor de groei en de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind. Daarom heeft de Gezondheidsraad in 2021 de aanbeveling voor jodium tijdens de zwangerschap verhoogd van 150 mcg/dag naar 200 mcg/dag. Op dit moment is nog onvoldoende bekend of zwangeren voldoen aan deze aanbeveling.

Bepalen jodiumstatus

In opdracht van het RIVM beoordelen onderzoekers van Radboudumc en Maastricht UMC+ de jodiumstatus bij zwangeren. Door deze gegevens te vergelijken met normen van onder andere de World Health Organization (WHO) bepalen de onderzoekers of Nederlandse zwangeren voldoende jodium binnenkrijgen. Om de jodiumstatus van de deelnemers te bepalen worden metingen gedaan in bloed en urine. Daarnaast vullen de deelnemers een voedselvragenlijst in.

Deelname aan het onderzoek

Voor het onderzoek is de RIVM op zoek naar deelnemers. Zwangere vrouwen uit Nederland kunnen meedoen als ze tussen de 18 en 45 jaar oud zijn en maximaal 16 weken zwanger zijn van 1 kind. Aanmelden kan via deze link.

Bron: Nieuws voor diëtisten

Bron: RIVM

Nog meer artikelen & blogs:

Vakantieperiode

Wij wensen je een hele zonnige & fijne vakantieperiode toe!

De praktijk is gesloten van:
  • Woensdag 10 juli tot 17 juli ‘24
  • Maandag 29 juli tot 10 augustus ‘24