Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Leefstijl van moeder hangt samen met leefstijl van kind

Jonge kinderen hebben vaker een gezonde leefstijl als hun moeder veel groenten en fruit eet en weinig tv kijkt. Ook hebben kinderen met een gezonde leefstijl meestal een normale BMI. Dat blijkt uit Australisch onderzoek onder 439 kinderen en hun moeders, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Obesity.

Gezonde leefstijl

De onderzoekers volgden 439 kinderen, vanaf een leeftijd van ongeveer 4 maanden tot 5 jaar. De leefstijl van moeder en kind, en lengte en gewicht van de kinderen werden in kaart gebracht op een leeftijd van 1,5, 2,5 en 5 jaar. De onderzoekers concludeerden dat iets meer dan de helft van de kinderen een gezonde leefstijl had. Deze kinderen aten meer groenten en fruit, kwamen vaker buiten en keken minder lang televisie dan hun leeftijdsgenoten met een minder gezonde leefstijl.

Leefstijl van de moeder

De leefstijl van de kinderen hangt samen met de leefstijl van de moeders. Kinderen met een gezonde leefstijl bleken namelijk vaker een moeder te hebben die veel groenten en fruit eet en minder dan 130 minuten per dag televisie kijkt dan de leeftijdsgenoten. Deze moeders hadden ook minder vaak overgewicht voor de zwangerschap. De mate van fysieke activiteit van de moeder en de duur van borstvoeding bleken echter niet van invloed op de leefstijl van het kind.

Relatie met gewicht

De leefstijl van het kind blijkt ook samen te hangen met de BMI. Kinderen met een gezonde leefstijl hadden vaker een normale BMI, terwijl een deel van de kinderen met een ongezonde leefstijl een relatief hoge BMI had.

Bron: Nieuws! voor leefstijlcoaches
Bron: The Obesity Society

Nog meer artikelen & blogs: