Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Leefstijlbegeleiding voor zwangerschap leidt tot gezondere kinderen

Vrouwen met obesitas die vóór hun zwangerschap professionele begeleiding krijgen bij een gezonde leefstijl, worden niet alleen vaker spontaan zwanger, ook hebben hun kinderen een gezonder hart. Dat blijkt uit het WOMB-project dat de Hartstichting financierde.

WOMB-project

WOMB staat voor Women, their Offspring and iMproving lifestyle for Better cardiovascular health of both. In het WOMB-project onderzoeken de universitair medische centra van Amsterdam, Groningen en Helsinki hoe de leefstijl van de moeder de groei, ontwikkeling en gezondheid van haar (ongeboren) kind beïnvloedt. De onderzoekers volgden Nederlandse vrouwen met een kinderwens en een BMI van boven de 30. De helft van hen kreeg 6 maanden professionele leefstijlbegeleiding. De vrouwen die de begeleiding kregen, hadden een gezonder gewicht voor de zwangerschap en betere bloeddruk-, cholesterol- en glucosewaarden. Daarnaast voelden zij zich beter en werden ze vaker spontaan zwanger dan de vrouwen die geen leefstijlbegeleiding kregen.

Gezondere kinderen

Kinderen van moeders die de leefstijlbegeleiding kregen, hadden een gezonder hart op 6-jarige leeftijd. Zo was de pompfunctie van het hart beter. Zelfs wanneer de leefstijlbegeleiding voor de zwangerschap maar een heel bescheiden effect had op het gewicht van de moeders, zagen de onderzoekers dat het positieve effecten had op de harten van de kinderen.

Eerste aanwijzing

Dit is de eerste aanwijzing dat het verbeteren van de leefstijl van vrouwen met overgewicht voordat ze zwanger worden een positief effect kan hebben op de hartgezondheid van hun kinderen. ‘Ons onderzoek suggereert dat gezond zwanger worden van levenslang belang is voor het toekomstige kind’, zegt onderzoeksleider prof. dr. Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Een goede gezondheid vóór de zwangerschap helpt om de kans op een gunstige start van het leven te vergroten.’ Of dit ook betekent dat de kinderen op volwassen leeftijd minder risico hebben op hart- en vaatziekten, kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. Daarvoor moeten zij de kinderen ook op lange termijn volgen.

Bron: Hartstichting

Bron: Nieuws voor Diëtisten

Nog meer artikelen & blogs: