Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Leefstijlprogramma effectief bij PCOS

Een leefstijlprogramma gericht op voeding, beweging en welzijn kan gunstig zijn voor vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). De kans dat vrouwen 5 procent of meer gewichtsafname bereiken, was groter dan met de gebruikelijke zorg. Bovendien voelden de vrouwen zich mentaal beter, wat hielp bij het volhouden van het programma. Op 8 maart promoveerde Geranne Jiskoot, psycholoog aan het Erasmus MC, op dit onderzoek.

Gewichtsafname bij PCOS

Een groot deel van de vrouwen met PCOS is te zwaar, waardoor de kans op een zwangerschap afneemt. Het is bekend dat een gewichtsafname van 5 tot 10 procent gunstige resultaten heeft op de vruchtbaarheid, en op metabool en psychisch vlak.

Gerandomiseerd onderzoek

In het onderzoek van Jiskoot werden 210 vrouwen met PCOS een jaar lang gevolgd. De deelnemers aan het gerandomiseerde klinische onderzoek werden ingedeeld in 3 groepen. Gedurende een jaar kregen 2 groepen wekelijks een leefstijlinterventie gericht op gezonde voeding, beweging en mentaal welzijn, in combinatie met cognitieve gedragstherapie. Een van die groepen kreeg ook SMS-reminders, de andere groep niet. De 3e groep was de controlegroep en ontving de gebruikelijke zorg.

Betere resultaten in interventiegroep

De vrouwen die de leefstijlinterventie kregen, lukten het vaker om minimaal 5 procent gewicht te verliezen dan de vrouwen die de gebruikelijke zorg kregen. In die controlegroep bereikte 21,8 procent van de vrouwen 5 procent gewichtsverlies. In de leefstijlgroep zonder SMS was dit 52,8 procent en in de leefstijlgroep met SMS was dit 85,7 procent.

Verbetering van mentaal welzijn

Naast het gunstige effect op het gewicht leidde de leefstijlinterventie ook tot positieve resultaten op mentaal gebied. Bij de vrouwen in de leefstijlgroep waren depressie en gestoord eetgedrag verminderd, en was de zelfwaardering toegenomen. In de controlegroep waren deze resultaten niet te zien. Dit had ook invloed op het volhouden van het programma; vrouwen die hoger scoorden op depressie hadden een kleinere kans om 5 procent gewichtsverlies te bereiken.

Bron: Nieuws! voor diëtisten
Bron: ErasmusMC

Nog meer artikelen & blogs:

Vakantieperiode

Wij wensen je een hele zonnige & fijne vakantieperiode toe!

De praktijk is gesloten van:
  • Woensdag 10 juli tot 17 juli ‘24
  • Maandag 29 juli tot 10 augustus ‘24