Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Minder overgewicht bij kinderen met hoogopgeleide ouders

Overgewicht en obesitas komen minder voor onder kinderen met hoogopgeleide ouders dan onder kinderen met laagopgeleide ouders. Dit meldt het CBS in het Jaarrapport Jeugdmonitor 2022 op basis van nieuwe analyses met cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor. Ook blijkt de prevalentie van overgewicht en obesitas hoger bij kinderen van ouders met overgewicht of obesitas.

Verdrievoudigd risico op obesitas

In 2018 tot en met 2021 had 12 procent van alle kinderen van 2 tot 12 jaar overgewicht en 3 procent obesitas. Maar de cijfers verschillen als specifiek gekeken wordt naar het opleidingsniveau van de ouders. Kinderen met laagopgeleide ouders hebben ruim 2 keer zo vaak overgewicht (22 procent overgewicht) als kinderen met hoogopgeleide ouders (10 procent overgewicht). Obesitas komt zelfs 3 keer meer voor onder kinderen met laagopgeleide ouders (6 procent obesitas) dan onder kinderen met hoogopgeleide ouders (2 procent obesitas).

Ouders met overgewicht of obesitas

Overgewicht en obesitas kwamen in 2018/2021 ruim 2 keer zo vaak voor bij kinderen van 2 tot 12 jaar met minstens 1 ouder met obesitas of overgewicht. Van de kinderen met minstens 1 ouder met obesitas heeft 28 procent overgewicht of obesitas. Ter vergelijking: bij kinderen zonder ouder met obesitas heeft 13 procent overgewicht of obesitas. Bij  kinderen met minstens 1 ouder met overgewicht gaat het om 15 procent ten opzichte van 8 procent van de kinderen zonder ouder met overgewicht.

Bron: Nieuws! voor Diëtisten
Bron: CBS

Nog meer artikelen & blogs: