Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Minder voedselallergie bij kinderen die opgroeien met hond of kat

Toename voedselallergie

Het aantal kinderen met een voedselallergie is de afgelopen decennia sterk gestegen. In sommige westerse landen lijdt inmiddels meer dan 10 procent van de kinderen aan een medisch vastgestelde voedselallergie. Waarom kinderen steeds vaker een voedselallergie ontwikkelen is nog onduidelijk, maar vermoedelijk speelt toegenomen hygiëne een belangrijke rol. Om na te gaan of huisdieren de kans op het ontwikkelen van bepaalde voedselallergieën verkleinen, analyseerden de onderzoekers gegevens van de Japan Environment and Children’s Study, een landelijke prospectieve geboortecohortstudie waaraan 67.413 moeders en kun baby’s deelnamen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat kinderen die gedurende hun foetale ontwikkeling of vroege kindertijd aan een hond of kat waren blootgesteld, ongeveer 15 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van voedselallergieën dan kinderen die zonder huisdier opgroeiden.  

Katten en honden vergeleken

De onderzoekers ontdekten ook dat er verschillen zijn tussen het hebben van een hond of kat als huisdier en het risico op verschillende soorten voedselallergie. Volgens de onderzoeksresultaten gaan honden als huisdier gepaard met een kleinere kans op een ei-, koemelk- en notenallergie. Kinderen die met een kat opgroeien hebben behalve een lager risico op de ontwikkeling van een allergie voor ei, ook een lager risico op een allergie voor tarwe en soja. Wat deze verschillen precies veroorzaakt is volgens de onderzoekers nog onduidelijk, maar het kan te maken hebben met een ander effect op het darmmicrobioom of met endotoxinen (celwandresten van bacteriën) die door de lucht zweven. 

Hamsters en notenallergie

Volgens de bevindingen gaan niet alle huisdieren gepaard met een kleinere kans op het ontstaan van voedselallergieën. Kinderen die een hamster als huisdier hebben (0,9 procent van de totale bestudeerde groep), blijken juist een grotere kans te hebben op de ontwikkeling van een notenallergie. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat hamsters zich voeden met noten. Het risico op de ontwikkeling van een notenallergie kan volgens de onderzoekers wel geminimaliseerd worden als andere gezinsleden na contact met de hamster goed hun handen wassen. De onderzoekers adviseren om hamsters bij baby’s uit de buurt te houden. 

Bron: CNN Health 

Nog meer artikelen & blogs:

Vakantieperiode

Wij wensen je een hele zonnige & fijne vakantieperiode toe!

De praktijk is gesloten van:
  • Woensdag 10 juli tot 17 juli ‘24
  • Maandag 29 juli tot 10 augustus ‘24