Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Obesitas moeder verhoogt risico op leververvetting bij kind

Kinderen van moeders met obesitas lopen meer risico om op jongvolwassen leeftijd al leververvetting te ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 3.000 Engelsen. Obesitas en de obesogene omgeving hebben dus mogelijk invloed op verschillende generaties, aldus de onderzoekers die het onderzoek presenteerden op het International Liver Congress 2021.

Longitudinaal onderzoek

In de studie maakten de onderzoekers gebruik van gegevens uit de langlopende studie Children of the 90s. Ze keken naar leverscans van deze kinderen rond 24-jarige leeftijd en legden die naast gegevens van de ouders. Hieruit bleek dat de kans op leververvetting bij 24-jarigen ruim 2 keer groter is als de moeder voor de zwangerschap obesitas had. Ook na corrigeren voor andere factoren zoals leeftijd, roken en sociale status bleef dit verband in stand.

Nature or nurture

Ook als de vader een verhoogde BMI had, was het risico op leververvetting bij het kind groter. Maar deze relatie was veel minder groot dan wanneer de moeder voor de zwangerschap obesitas had. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat de omgeving deels een rol speelt, maar dat vooral de periode in de baarmoeder bepalend is.

Obesogene omgeving

Niet alcoholische leververvetting (NAFLD) is een groot probleem in Westerse landen. Obesitas is een van de oorzaken van NAFLD en is geassocieerd met diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. NAFLD is in Westerse landen de belangrijkste oorzaak van leverziekten. De onderzoekers roepen vooral op om de obesogene omgeving aan te pakken.

Bron: Nieuws! voor Diëtisten
Bron: MedPageToday

Nog meer artikelen & blogs: