Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Pleister effectief tegen pinda-allergie bij peuters

Een speciale pleister met een kleine hoeveelheid pinda kan peuters met pinda-allergie minder gevoelig voor pinda’s maken. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 362 kinderen van 1-3 jaar met pinda-allergie.

EPITOPE-studie

De EPITOPE-studie (Epicutaneous Immunotherapy in Toddlers with Peanut Allergy) is een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie. Deelnemers kregen gedurende een jaar elke dag een behandeling met een pleister met 250 µg pinda-eiwit of een placebopleister. Na een jaar bleek 67 procent van de kinderen in de pindapleistergroep gedesensibiliseerd, tegenover 34 procent van de placebogroep. Bij deelnemers met een initiële drempeldosis van ≥ 10 mg pinda-eiwit was sprake van desensibilisatie als ze tenminste 1.000 mg pinda-eiwit (circa 3-4 pinda’s) konden eten. Bij deelnemers met een initiële drempeldosis van ≤ 10 mg pinda-eiwit was dat het geval bij 300 mg pinda-eiwit.

Alternatief voor orale immunotherapie?

Volgens de onderzoekers kan deze epicutane immunotherapie een eenvoudiger alternatief zijn voor orale immunotherapie, waarbij lastige toedieningsschema’s nodig zijn. Wel gaat gebruik van de pindapleisters vaak gepaard met roodheid, jeuk en zwelling van de huid rondom de pleisters, zo blijkt uit het onderzoek. Ook kwam anafylaxie vaker voor in de pindapleistergroep (7,8 procent) dan in de placebogroep (3,4 procent).

Bron: The New England Journal of Medicine

Bron: Nieuws voor diëtisten

Nog meer artikelen & blogs: