Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

‘Er is extra aandacht nodig voor leefstijl zwangeren’

Zowel ondervoeding als te veel eten tijdens de zwangerschap hebben invloed op de zwangerschap en op de gezondheid van moeder en kind op latere leeftijd. In haar oratie op 2 december benadrukt hoogleraar verloskunde dr. Rebecca Painter van het Amsterdam UMC de noodzaak van een gezonde leefstijl voor alle zwangeren.

Vermindering prevalentie zwangerschapsdiabetes

‘Er is veel winst te behalen als zwangere vrouwen extra aandacht besteden aan hun leefstijl’, aldus Painter. Ze stelt dat gezonder eten en meer bewegen het aantal vrouwen met zwangerschapsdiabetes met een kwart kan verlagen. Ook kunnen leefstijlaanpassingen het aantal vroeggeboortes en kinderen op de afdeling Neonatologie doen afnemen. Maatregelen rondom leefstijl hoeven volgens Painter niet alleen op zwangeren gericht te zijn. Ook de invoering van de suikertaks kan bijdragen aan een afname van zwangerschapscomplicaties.

Betere begeleiding ernstig zwangerschapsbraken

Painter is specialist op het vlak van hyperemesis gravidarum. Bij deze aandoening is sprake van ernstig zwangerschapsbraken, met als mogelijke gevolgen gewichtsverlies, ondervoeding, uitdroging en het verlies van functioneren in het dagelijks leven. In eerder onderzoek liet Painter zien dat deze aandoening blijvende invloed heeft op de gezondheid van zowel moeder als kind. ‘Vrouwen met hyperemesis gravidarum krijgen momenteel lang niet altijd de medicatie en zorg die ze nodig hebben om ernstige ondervoeding te bestrijden’, aldus Painter. Het stellen van de diagnose volgens de internationale definitie, die een jaar geleden is vastgesteld, kan volgens Painter hierbij helpen. ‘De grote effecten van onbehandelde hyperemesis zijn een goede reden voor minder terughoudendheid bij het voorschrijven van medicatie’, aldus Painter. 

De volledige oratie van Painter is hier te downloaden 

Bron: Nieuws! voor leefstijlcoaches
Bron: Amsterdam UMC 

Nog meer artikelen & blogs:

Vakantieperiode

Wij wensen je een hele zonnige & fijne vakantieperiode toe!

De praktijk is gesloten van:
  • Woensdag 10 juli tot 17 juli ‘24
  • Maandag 29 juli tot 10 augustus ‘24