Diëtist Noami de Werdt

Als allround diëtist ben ik gespecialiseerd in voedingsadvies voor mensen met een kinderwens, zwangere vrouwen en kinderen.

Ik hou als kinderdiëtist/diëtist spreekuur op vaste dagen op mijn praktijk in Empel / Den Bosch.

Video over belang van groenten en fruit voor jonge kinderen

Kinderen eten nog steeds te weinig groenten en fruit. Volgens dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, is dat zorgelijk omdat groenten en fruit bijdragen aan een goede gezondheid. In een circa 10 minuten durende video van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) geeft hij ouders en professionals wetenschappelijke inzichten en praktische tips.

Eerste 1.000 dagen

De video is niet alleen een aanrader voor cliënten met slecht etende kinderen. Ook als diëtist krijg je in 10 minuten een heel toegankelijk mini-college. Joosten vertelt over het belang van gezond eten met voldoende groenten en fruit in de eerste 1.000 dagen van het leven, startend vanaf de conceptie tot ongeveer de leeftijd van 2 jaar. Wat hem betreft mogen er nog zo’n 1.000 dagen bij worden opgeteld tot 4-jarige leeftijd, want in de eerste 4 jaar is de groei veel groter dan in de rest van het leven. Niet alleen van het lichaam, maar ook van de hersenen: die groeien van 350 gram vlak na de geboorte tot 1200 gram op 3-jarige leeftijd. Daarna komt er tot volwassenheid nog maar 200 gram bij.

Verhoogde behoefte aan voedingsstoffen

Voor die enorme groei zijn veel voedingsstoffen nodig. Joosten vertelt dat kinderen van 0-4 jaar relatief gezien 4 tot 7 keer meer nodig hebben aan energie, eiwit, vitamine D, ijzer, calcium, jodium en zink. Ook laat hij zien dat kinderen in de praktijk niet gezond eten. Uit voedselconsumptieonderzoek blijkt dat kinderen tussen 1 en 3 jaar veel producten buiten de Schijf van Vijf eten en te weinig groenten en fruit. Ook krijgen ze te weinig binnen van visvetzuren, alfa-linoleenzuur, vezels, ijzer en vitamine D. Enkele gevolgen zijn ijzertekorten (bij 18 procent van de 1-3 jarigen), obstipatie (ongeveer 100.000 kinderen hebben hier last van) en overgewicht (bij 15 procent van de 4-20 jarigen).

Groenten leren eten

Om kinderen voldoende groenten te leren eten, is het belangrijk om de smaakontwikkeling te stimuleren. Dat begint volgens Joosten al in de baarmoeder en tijdens het geven van borstvoeding. Via het vruchtwater en moedermelk maakt een baby al kennis met smaken uit de voeding van de moeder. Vanaf 4 maanden is het belangrijk om groenten te introduceren en daarbij kan het nodig zijn om kinderen 5, 10 of zelfs 15 keer iets nieuws te laten proeven voordat ze het accepteren. Andere tips van Joosten: straf kinderen niet als ze iets niet eten, maar maak juist een kleurrijk feestje van het eten van groenten. Zorg ook dat kinderen voldoende slapen, want uit onderzoek blijkt dat de inname van groenten en fruit hoger is bij kinderen die voldoende slapen.

Bron: Nieuws! voor diëtisten
Bron: Nationaal Actieplan Groenten en Fruit

Nog meer artikelen & blogs: